понеділок, 2 серпня 2021 р.

Виставка художника-монументаліста Анатолія Блошенка

Монументально-декоративні твори (зупинки) на трасах: Київ—Харків, Полтава—Диканька—Опішне, Гадяч—Лохвиця, Полтава—Котельва, Пирятин—Лохвиця, Опішне—Великі Сорочинці; мозаїки на будинках культури в с. Степне Полтавського р-ну, сс. Лютенька та Рашівка Гадяцького р-ну (нині Миргородський р-н), с. Новоселівка Решетилівського району, на пілонах в'їзду до Ткацької фабрики імені Клари Цеткін смт. Решетилівка (нині місто), (підприємство реорганізоване) — це все напрацювання Анатолія Блошенка. 



На виставці, що відкрилась 1 серпня і діятиме впродовж місяця у відділі мистецтв, представлена частина, а саме 27 ескізів його монументальних робіт. 


Теми, призначення, задуми, художнє вирішення, затвердження та втілення в життя були ключовими в розповідях художника про них та запитаннях шанувальників. З усього було видно симпатію до нього наших користувачів та палку любов Анатолія Михайловича до своєї роботи. 




А пропрацював він все життя після закінчення Харківського художньо-промислового інституту (факультет «Інтер'єр та обладнання»), (нині Харківська академія дизайну і мистецтв), на Полтавському художньо-виробничому комбінаті художником-монументалістом творчої кваліфікації.


Спілкуванню на виставці передувала розповідь про творчу біографію митця, знайомство з термінологією, призначенням та короткий екскурс в історію монументального мистецтва і його сучасний стан. 



Восени художнику виповниться 83 роки, але він сповнений творчих задумів. У роботі перебуває на одне живописне полотно. 


На самій виставці, окрім ескізів монументальних робіт, знайшлося місце і для 17-ти графічних портретів різних періодів створення. 




Окрема локація — 4 картини останніх років, в яких художник, знову ж таки, тяжіє до монументалізму: «Язичницька фрея Оранта», «Цар Вогонь і цариця Вода світ створили», «Всесвітній Бог», «Створення православної віри». 






Про них художник, як і про ескізи, розповідав більше всього. Окремі з останніх запланував подарувати бібліотеці. 
На заході слово тримав художник-монументаліст, графік, член Національної спілки художників України Микола Грибан. 

Організатори та ведучі заходу: провідна бібліотекарка відділу мистецтв Наталія Прийма та художниця-аматорка Володимира Кравченко. 




Музичні вітання від випускниці Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського Світлани Метлицької та членкині клубу «Цікаві зустрічі» Тамари Ляшенко (акомпаніаторки: викладачі Полтавської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко Тетяна Циплюк та Лариса Філіпська).






Світлини від члена клубу «Цікаві зустрічі» Володимира Короткова.





Немає коментарів:

Дописати коментар