вівторок, 28 січня 2020 р.

Решетилівські барви Євгена Пілюгіна

У відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського відбулося урочисте відкриття виставки живопису Євгена Івановича Пілюгіна – заслуженого майстра народної творчості України, члена Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, голови Полтавського обласного осередку НСМНМУ. 





Окрасою урочистого відкриття виставки став виступ студенток Полтавського коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка: учасниць квартету «Тернова ружа» у складі Полторак Дар’ї, Герасименко Надії, Волошиної Наталії, Реви Олександри (керівник Наталія Тимощенко). 
У виконанні дівчат прозвучали наступні твори: 
«Українська пісня» (сл. і муз. О. Дегтяр-Горобченко); 
«Літо зоряне» (сл. В. Герасимова, муз. О. Семенова); 
«Пустельник» (сл. Д. Сумарук, муз. В. Якімець). 

Назва виставки «Решетилівські барви» символічна і певною мірою відображає не лише суть самої виставки, а й суть цього населеного пункту. Адже Решетилівка – не просто старовинне місто, яке стало рідним для Євгена Івановича. 
Це ж один із найвідоміших сучасних центрів народних промислів України, що має потужний фундамент. Існують навіть такі поняття, як «решетилівський стиль», «решетилівський орнамент», «решетилівські художні промисли». І вони справді є унікальними й особливими. 
Решетилівські ткацтво, килимарство, вишивка – це ті виняткові явища, які знають в Україні і в світі. До речі, знають завдяки членам родини Пілюгіних, майстерність яких не залишила в спокої жодну чуттєву до краси душу. 
Знають завдяки особисто Євгену Івановичу. Його витонченої майстерності килими та картини вражали не лише українців, а й англійців, французів, італійців. 
Євген Пілюгін живе і працює у Решетилівці вже 47 років, вони з дружиною прикипіли до цього краю і серцем, і душею. Вивчили кілька поколінь решетилівських майстрів. 
Євгена Івановича більше знають як килимаря. Живопис він виставляє не так вже й часто, хоча робіт назбиралася багато. 
Нова виставки живопису «Решетилівські барви» складається з картин, які художник створив за останні три роки. 

На захід завітало чимало поціновувачів мистецтва, а також колег, друзів, рідних, представників ЗМІ. 

Про творчі та професійні досягнення митця, його закоханість у мистецтво, нові творчі роботи на виставці та щиру дружбу говорили колеги-друзі Євгена Пілюгіна: заслужена майстриня народної творчості України, завідувачка відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Наталія Свиридюк; відома мисткиня, членкиня Національної спілки художників України Марина Рожнятовська; науковець, художник, член творчого об’єднання «Художник» Леонід Колєсніков; молода полтавська художниця Наталія Давітян та інші. 


Тепло вітали художника з відкриттям нової виставки найрідніші люди: дружина Лариса Пілюгіна – заслужена майстриня народної творчості з художньої вишивки та старша донька Наталія Дмитренко – членкиня Національної спілки художників України та Спілки майстрів народного мистецтва, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв ім. М. Ярошенка).
Музичні привітання прозвучали у виконанні лірника, кобзаря-бандуриста, заслуженого художника України, члена Національної спілки кобзарів та Національної спілки майстрів народного мистецтва України Івана Новобранця.

На виставці «Решетилівські барви», яка триватиме місяць, представлено 14 робіт Євгена Пілюгіна. Кожне полотно проникнуте спокоєм, ніжністю та любов’ю. 


Щиро запрошуємо всіх, хто не мав змоги завітати на відкриття експозиції, до перегляду, щоб відчути дивовижну енергетику митця. Виставка діятиме впродовж місяця.
Сюжет про відкриття нової виставки Євгена Пілюгіна дивіться на телеканалі "Центральний".


Немає коментарів:

Дописати коментар