понеділок, 25 березня 2019 р.

Пам’ятник Гоголю – подарунок Полтаві від скульптора-юриста

Лекція, яку провела 24 березня головний бібліотекар відділу мистецтв Інна Загребельна, була присвячена одній з тих дивовижних історій, які Полтава готова розповідати без кінця. 
Сьогодні в Полтаві чимало місць, пов’язаних з видатним письменником Миколою Гоголем. Є вулиця його імені. Музично-драматичний театр теж носить його ім’я. 
А у сквері на розі вулиць Гоголя та Небесної Сотні височіє пам’ятник нашому земляку – видатному письменнику роботи скульптора Леоніда Позена. 

Здається, що письменник завжди сидів тут у тіні алеї, споглядаючи вир юрби. Насправді ж його відкрили 85 років тому. Хоча він міг з'явитися у Полтаві ще до 1917 року. 
Історія цього пам’ятника може зацікавити і навіть здивувати кожного. А ще вона цікава насамперед неординарною особистістю скульптора Леоніда Позена, який створив цей монумент. 
Він був наділений від Бога самобутнім талантом, а в скульптурі сягнув вершин професіоналізму. 
Розповідь про життя і творчість скульптора-любителя, творчою спадщиною якого полтавці милуються і сьогодні та історію створення та встановлення пам’ятника М. В. Гоголю доповнила віртуальна виставка світлин полтавського фотохудожника Володимира Короткова. 
У доробку митця велика кількість робіт пам’ятника Гоголю та бульвару, на якому він встановлений, в різні пори року. 




Цікавою інформацією поділився із присутніми краєзнавець Микола Малик. 
Лекція «Пам’ятник Гоголю – подарунок Полтаві від скульптора-юриста», присвячена 85-річчю встановлення пам’ятника М. В. Гоголю в Полтаві, входить до циклу «Арт-мандрівки вулицями Полтави».

Немає коментарів:

Дописати коментар