неділю, 17 березня 2024 р.

Виставка Наталії Сташкевич «Незвичайність звичайного паперу»

Окрасою виставкового простору відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського стали дивовижні роботи членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України  Наталії Сташкевич!
17 березня тут відбулося відкриття її персональної виставки «Незвичайність звичайного паперу» (у рамках культурно-просвітницького проєкту «Шлях до Перемоги!»).

Разом із Полтавським обласним осередком Національної спілки майстрів народного мистецтва України продовжуємо презентувати творців, що відроджують народне мистецтво та знаходять йому місце в сучасному світі.
Довідка:
Наталія Сташкевич – відомий в Полтаві та за її межами художник-педагог. Багатьом дітям і дорослим допомогла в навчанні та передала любов до мистецтва.
До речі, деякі з її учнів стали вже професійними митцями – архітекторами, дизайнерами, учителями мистецтва. 
Свої  унікальні роботи створює  в складній техніці «вирізування з паперу», яка потребує великої майстерності, терпіння та багатої уяви!

Народилася Наталія Миколаївна в Україні, закінчила художньо-графічний факультет Ленінградського педагогічного інституту. 
З 1990 року постійно проживає в Полтаві.
Керувала Народним художнім колективом студії образотворчого мистецтва «Соняшник» (полтавського Палацу дитячої та юнацької творчості, 1990-2012 рр.) і молодіжною секцією «Нове покоління» творчого Товариства «Художник» (Полтавське відділення Українського фонду культури, 2003-2014 рр.). 
Тривалий час опікувалася колективами, за що отримала відзнаку «Відмінник освіти України» і грамоту Міністерства освіти та науки України. 
Першу роботу з паперу художниця вирізала у 1981 р., регулярно виставляється із 1987 р., персональні виставки започаткувала 1995 р. у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. 
Спочатку вирізані роботи Наталія Миколаївна виконувала переважно із чорного паперу, на зразок «силуетів», що були популярними в колах аристократії ХІХ-початку ХХ ст. 
Народні композиції та українські характерні мотиви художниця почала використовувати у творчості після участі в Першому міжнародному фестивалі «Українська витинанка» (2011 р.),  який регулярно проходить у м. Могилеві-Подільському. Стала постійним учасником таких зустрічей . 
Робота «Сонячний настрій» у 2018 році була відзначена як найкраща на традиційній виставці-конкурсі Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Кращий твір року» (Київ). Вона теж увійшла до експозиції виставки.
Брала участь у багатьох виставкових проєктах міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів.
Її творіння зберігаються в музеях (Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, Національний музей Литви, Музей витинанки в Могилеві-Подільському) та у приватних колекціях Німеччини, Польщі, Естонії, США, Канади, Ізраїлю, Італії. 
Зараз Наталія Миколаївна на заслуженому відпочинку. 
Вона постійно фантазує і експериментує, майстерно витинає сюжетні композиції на різні мотиви.
На виставці Наталії Сташкевич «Незвичайність звичайного паперу» демонструється 39 унікальних робіт, виконаних в техніці «вирізування з паперу», створених за останні декілька років. 


Окремим циклом представлені твори на тему війни в Україні («Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!», «Набат» та «Захисникам»).

Є й зовсім нові, що вперше представлені для широкого загалу (серія «Рушники»), які майстриня створила у минулому році.



Багато робіт-присвят: чоловіку – художнику і поету Юрію Страшку; актрисі Марфі Буторіній, лірнику, кобзарю, художнику Івану Новобранцю; майстрині Оксані Лесевич; директорці Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка» Ользі Курчаковій; піаністу Денису Жданову; протоієрею Олександру Клименку.


Серію «Ніч перед Різдвом» створила мисткиня за мотивами твору Миколи Гоголя. 

Надихав її на творчість і зимовий сад Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, твори відомих українських поетів.



На жаль, сама авторка не могла бути присутньою на вернісажі. Але привітати Наталію Миколаївну прийшли колеги, друзі, ті, хто знає і шанує її творчість Серед них: заслужений майстер народної творчості України, голова ПОО НСМНМУ Євген Пілюгін; майстриня народної та авторської ляльки, членкиня НСМНМУ Тамара Пилипенко; членкиня ПОО НСМНМУ, майстриня декоративного розпису і писанкарства Лідія Орел; адвокат Євген Логвінов – учень художниці, який вже представляв свою творчість у нашому виставковому просторі.





Всі відзначали її багату уяву та художній хист, терпіння та наполегливість, життєву мудрість та багатий досвід педагога, дивовижну енергетику та вправні руки, здатні творити справжні шедеври!


Відвідувачі вернісажу отримали у подарунок від авторки виставки паперових журавликів.



Щиро вітаємо Наталію Миколаївну із відкриттям виставки! Нехай їх буде ще багато! Вдячні за гарні враження! Успіхів у всіх починаннях!
Виставка Наталії Сташкевич «Незвичайність звичайного паперу» триватиме до 11 квітня 2024 року.

Сюжет від Полтавського Обласного Телебачення:




Немає коментарів:

Дописати коментар