вівторок, 3 березня 2020 р.

Ювіляри березня зі світу музики

«Музика – посередниця між життям розуму і життям почуттів. 
Музика – це одкровення вище, ніж мудрість і філософія (Людвіг ван Бетховен)
Запрошуємо всіх охочих відвідати книжкову виставку-портрет «Ювіляри березня зі світу музики». 
210 років тому, 1 березня, народився видатний польський композитор та піаніст, якого вважають національним героєм Польщі – Фридерик (Фредерік) Францішек Шопен (1810-1849). За іншими даними народився 22 лютого.


5 березня виповнюється 335 років від дня народження Георга Фрідріха Генделя (1685-1759) – німецького та англійського композитора.
Творчість Генделя, як й творчість ще одного ювіляра березня – німецького композитора, органіста і скрипаля Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750), вважають вершинами барокової музики.
Цікаво, що вони були не лише кращими композиторами свого часу: їм не було рівних як виконавцям-інструменталістам. Генделю – у грі на клавесині, Баху – на органі. А ще обидва мріяли зустрітися один з одним, але кожен раз їм щось заважало. Зустріч так і не відбулася. А от сьогодні шедеври Генделя та Баха звучать на різних музичних сценах в спільних концертних програмах.
160-річчя від дня народження українського фольклориста, хорового диригента, композитора, який зробив значний внесок у музичну скарбницю України – Порфирія Даниловича Демуцького припадає теж на березень. Він збирав і обробляв народні пісні; організував народний хор, з яким виступав у багатьох місцевостях України. Напрацювання Порфирія Даниловича широко використовувалися хоровими колективами першої половини минулого століття.

Цього березня на державному рівні відзначатимуться також: 24 березня – 120 років від дня народження Івана Семеновича Козловського (1900-1993), оперного співака, народного артиста СРСР, народного артиста України та 28 березня – 95 років від дня народження українського оперного співака, режисера, педагога Дмитра Михайловича Гнатюка (1925-2016).


Виставка-портрет «Ювіляри березня зі світу музики», на якій представлені довідково-бібліографічні видання, біографічний матеріал, зібрання музичних творів видатних митців, діятиме у відділі мистецтв до кінця місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар