понеділок, 23 квітня 2018 р.

Вечір пам’яті Юрія Страшка

Умирають майстри, залишаючи спогад, як рану, 
В барельєфах печалі уже їм спинилася мить.
 А підмайстри іще не зробились майстрами. 
А робота не жде. Її треба робить. 
Ліна Костенко 
22 квітня у відділі мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського в рамках клубу «Цікавих зустрічей» вшанувати пам'ять полтавського художника і поета Юрія Феодосійовича Страшка зібралася велика кількість людей, які знали його особисто, а також ті, кому подобається творчість митця. 

«Днів моїх паруса» – таку назву мав вечір-спомин. Такий вірш є у Юрія Страшка: 
След за мной неясный протянется. 
Может быть – на земле, Может быть – в небесах, 
Может, кто-то за книжкой на полке потянется,
Чтобы вновь прочитать: «Дней моих паруса…» 
Дружина Юрія Феодосійовича – Наталія Миколаївна Сташкевич, його діти, друзі, учні, всі, хто знав і любив художника, говорили про нього як про яскраву, талановиту, справді сонячну постать з художньо-поетичним хистом, про яку можна говорити безкінечно. 

По-родинному зворушливо згадували Юрія Феодосійовича Наталія Сташкевич, Леонід Колєсніков, Раїса Колєснікова, Алла Гусак, Інна Лосєва, Інна Пузирьова – ведучі заходу. У їх виконанні прозвучало багато віршів Ю.Ф. Страшка. 

Музичним подарунком для всіх присутніх стали чудові романси, які виконала Віра Мотчана.
Захід супроводжувався презентацією та відеороликами.

З теплими словами про художника виступали журналістка, письменниця Оксана Кравченко, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Пілюгін. 
Страшко Юрій Феодосійович народився в 1937 році в сім'ї робітника Полтавського тепловозоремонтного заводу і домогосподарки. Батько брав участь в самодіяльних спектаклях Клубу залізничників. А мама мала чудовий слух і гарний голос. Юрій з дев'ятого класу займався в художній студії Полтавського палацу культури залізничників, під керівництвом члена Спілки художників СРСР Журбія Олександра Петровича, а в 1961 році став студентом декоративно-театрального факультету Харківського художнього училища.
З 1963 р Юрій Феодосійович працював за фахом: художником-оформлювачем, художником-декоратором Полтавського музично-драматичного театру імені М. Гоголя, завідувачем художньо-постановочної частиною Народного театру Полтавського Міського Будинку культури. За художнє оформлення вистави «Енеїда» за твором І.П. Котляревського на Фестивалі народних театрів СРСР в Москві, Страшко Ю.Ф. був нагороджений золотою медаллю і грамотою Ради Міністрів СРСР. 
Оформлені ним спектаклі Народного театру Міського ДК завоювали: друге місце на Всеукраїнському фестивалі самодіяльних колективів в Києві - спектакль «Марко в пеклі» І.А. Кочерги, і «Гран-прі» на Міжнародному Фестивалі самодіяльних театрів в Угорщині – спектакль «Так і буде» К.М. Симонова. 
Як художник-постановник брав участь в трьох республіканських виставках (По лінії обласного Будинку народної творчості). Як живописець приймав участь в Міжнародній виставці в Фінляндії, в п'яти обласних виставках, в виставках Творчого товариства «Художник» Полтавського відділення УФК, членом якого є з 1995 року. 
Юрій Феодосійович відійшов у вічність рік тому, залишивши після себе безцінний спадок: живопис та вірші. 




Ми вдячні всім, хто допомагав в організації вечора пам’яті Юрія Феодосійовича Страшка.
З виставкою творів художника можна ознайомитися у відділі мистецтв до 13 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар