четвер, 1 липня 2021 р.

З глибин давніх традицій: килимові дива

Одразу дві знакові події відбулись сьогодні у відділі мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського. Дві унікальні експозиції, які будуть цікаві всім поціновувачам народного мистецтва, підготували працівники Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради, відділу мистецтв бібліотеки та члени Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. 




Одна з них приурочена 30-річчю Незалежності України. На ній представлені твори майстрів-носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини «Традиція рослинного килимарства м. Решетилівка». Виставка має назву «Натхненні рідним краєм»





Свій творчий доробок представляють родини Бабенків, Вакуленків, Шевчуків, Деркачів, в експозиції також присутні роботи Ніни Токової та працівників Всеукраїнського центру вишивки та килимарства (директор – заслужений майстер народної творчості України Надія Вакуленко) та Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія» (директор – атестований майстер НСМНМУ Колінченко Сергій).





У 2018 році традиції рослинного килимарства Решетилівки, яка є давнім центром килимарства на Полтавщині, внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, а в 2019 році номіновано на включення до списку ЮНЕСКО.



Мовою орнаменту передавали і передають красу оточуючого середовища у своїх творах решетилівські майстри. Кожен ткацький витвір – справжній шедевр українського народного мистецтва та ремесла.

Про килимове мистецтво Полтавщини, якому притаманна особлива стилізація рослинних квіткових мотивів, розповідали:
  • ведуча заходу – завідувачка відділу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради Наталія Свиридюк;
  • заслужений майстер народної творчості України, викладач Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка  Олександр Бабенко;
  • майстриня килимарства, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ніна Токова; 
  • директор Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія» Сергій Колінченко. 




Характерні елементи оздоблення решетилівських килимів – дерево життя з великими квітковими формами у вигляді бутонів, калини, яблуневого цвіту, винограду, соняшника тощо. Зустрічаються зображення птахів та звірів, які часто меншого розміру, ніж рослинні форми.




До речі, з квітня цього року решетилівські килими прикрашають національну валюту. Національний банк ввів в обіг монети “Решетилівське килимарство” номіналами 10 та 5 гривень зі срібла та нейзильберу відповідно. 
На аверсі монет зображене дерево життя – традиційний символ в орнаментиці українських тканих килимів, рушників, писанок тощо. 
На реверсі монет розміщений абрис ткалі за роботою та кольоровий фрагмент килима.


Традиційні прийоми виготовлення килима передавалися із покоління в покоління. 
Зараз у Решетилівці є кілька осередків килимарства.  У 2019 році тут відкрили Всеукраїнський центр вишивки та килимарства. 
Килими ручної роботи – особливі та оригінальні зразки народної творчості та авторського стилю майстра. На створення кожного, що представлені на виставці, пішло багато часу, сили та любові. 




У ще одному виставковому проєкті, який презентували 30 червня, беруть участь одразу троє членів однієї мистецької родини. Вони присвячують своє життя мистецтву. І кожен з них має свій художній стиль. 
Це представники славної творчої династії з м. Решетилівка Полтавської області.  Таке воно, це місто – справжня скарбниця українського народного мистецтва. 
Але не лише на Полтавщині чи в Україні знають родину Пілюгіних, а й в усьому світі. Їх неймовірні вироби можна побачити у виставкових залах кращих музеїв, посольствах та консульствах різних країн, в адміністрації Президента. 
І вони завжди вражають своєю красою, декоративністю, самобутністю художніх рішень.




Відкриття художньої виставки, на якій представлені гобелени родини Пілюгіних, присвячено Дню родини. Це  молоде свято і відзначається з 2012 року, 8 липня. Ми ж це свято відзначаємо родинною мистецькою виставкою. 
Євген Іванович та Лариса Михайлівна Пілюгіни заклали в дітях фундамент любові до мистецтва та бажання для подальшого творчого зросту, тому мабуть обидві доньки та онук теж йдуть своєю художньою стежкою. 
І на особистому рахунку кожного з родини – численні виставки, фестивалі, мистецькі проєкти.



На виставці «Родинне древо» представляють свої роботи Євген Пілюгін – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, голова Полтавського обласного осередку НСМНМУ та його доньки: Наталія Дмитренко – майстриня килимарства, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка та Ольга Пілюгіна – заслужена майстриня народної творчості України, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, викладачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».




Букети чарівних квітів і слова захоплення отримали митці.






Обидві експозиції цікаві різноманітністю творів, споглядання яких дозволяє відчути неймовірний позитив! Тож не пропустіть таку можливість, виставки діятимуть впродовж місяця.







"ІРТ Полтава": 



"Центральний":



Немає коментарів:

Дописати коментар